Bibliographic Metadata
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- TitleJoint application of total diet studies and food monitoring in a common risk assessment framework - how the BfR MEAL study improves food safety in Germany : / Anna Elena Kolbaum
- Author
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- Published
- Description1 Online-Ressource (XVI, 103 Seiten) : Illustrationen, Diagramme
- Institutional NoteUniversität Paderborn, Dissertation, 2024
- AnnotationTag der Verteidigung: 19.06.2024
- Defended on2024-06-19
- LanguageEnglish
- Document TypesDissertation (PhD)
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Zusammenfassung
In Deutschland tragen das Warenkorbmonitoring und die BfR-MEAL-Studie Gehaltsdaten für die Expositionsabschätzung bei. Es fehlt jedoch eine Strategie zur gemeinsamen Nutzung. Ziel dieser Studie war es, diese Lücke zu schließen, indem beide Programme auf Gemeinsamkeiten und Unterschiede untersucht, die Stärken und Unsicherheiten beider Datensätze für die langfristige ernährungsbedingte Cadmiumexposition analysiert sowie langfristige Aktualisierungsstrategien der BfR-MEAL-Studie im Hinblick auf die Verfügbarkeit neuer Verzehrsdaten bewertet wurden. Im Ergebnis ergänzt die BfR-MEAL-Studie das Warenkorbmonitoring mit >100 zusätzlichen Substanzen und erweitert das untersuchte Lebensmittelspektrum. Das Warenkorbmonitoring zeichnet sich vor allem durch Informationen zur Variabilität von Stoffen in Lebensmitteln aus und die BfR-MEAL-Studie durch ihre Repräsentativität hinsichtlich des Verbraucherverhaltens. Aufgrund der höheren Unsicherheiten im Zusammenhang mit den Warenkorbmonitoringdaten wurde eine etwa dreimal höhere Cadmiumexposition als mit den Daten der BfR-MEAL-Studie ermittelt. Darüber hinaus bot die BfR-MEAL-Studie ein gutes Grundgerüst für eine effektive Aktualisierung seiner Lebensmittelliste, mit dem Ziel >90 % Verzehrsabdeckung auch für die aktuelleren Verzehrsdaten zu erreichen. Die Ergebnisse unterstreichen den komplementären Charakter beider Programme. Eine zukünftige gezielte Abstimmung beider Programme unter Nutzung der jeweiligen Vor- und Nachteile wird empfohlen.
Abstract
In Germany, the National Monitoring and the BfR MEAL Study contribute to substance data for exposure assessment. However, a strategy for joint utilisation is lacking. This study aimed to address this gap by reviewing both programmes for similarities and differences, analysing the strengths and uncertainties of both datasets for long-term dietary cadmium exposure, and evaluating long-term update strategies of the BfR MEAL Study concerning the availability of new food consumption data. As a result, the BfR MEAL Study complemented the National Monitoring by providing information on >100 additional substances and extended the analysed food spectrum. While the National Monitoring excels in information on the variability of substances in food, the BfR MEAL Study focuses on representativeness in terms of consumer behaviour. Due to the higher uncertainties associated with the National Monitoring data, cadmium exposure was found to be about three times higher compared with assessments using BfR MEAL Study data. In addition, the BfR MEAL Study provided a good basis for an effective update of its food list, with the aim of achieving >90 % coverage of food consumption also for the more recent consumption data. The results emphasise the complementary nature of both programmes. A future collaborative approach is recommended, taking into account the advantages and challenges of each programme.
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